Składniki:
-
- 1 podzielony na porcję kurczak o wadze około 1,5 kg
-
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryka pozbawiona nasion lub chili w proszku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
Pasta przyprawowa:
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć. W mikserze zmiksować wszystkie pozostałe składniki, pastą natrzeć porcje kurczaka, w plastikowej torbie odłożyć na 24 godziny do lodówki. Tak przygotowane porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C i obrumienić kurczaka ze wszystkich stron, następnie obniżyć temperaturę do około 170 stopni , dopiec kurczaka przez 30 minut.