Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w śmietanie zapiekany z jabłkami

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • 20 dkg tartego sera
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić. Tak przygotowanego kurczaka upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia tuszkę obracać i polewać wytwarzającym się sosem. Upieczonego kurczaka schłodzić, usunąć kości, mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Smietanę wymieszać z mąką, przyprawić, polać nią mięso. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Plastry jabłek rozłożyć równomiernie na mięsie zalanym śmietaną, całość posypać tartym serem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *