Kurczak w śmietanie zapiekany z jabłkami
Kurczak w śmietanie zapiekany z jabłkami4.65 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 20 dkg tartego sera
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić. Tak przygotowanego kurczaka upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia tuszkę obracać i polewać wytwarzającym się sosem. Upieczonego kurczaka schłodzić, usunąć kości, mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Smietanę wymieszać z mąką, przyprawić, polać nią mięso. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Plastry jabłek rozłożyć równomiernie na mięsie zalanym śmietaną, całość posypać tartym serem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 04, maj 2011 09:36
- Krystyna Ząbkowska
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany