Składniki:
- 1 kurczak
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 20 dkg tartego sera
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić. Tak przygotowanego kurczaka upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podczas pieczenia tuszkę obracać i polewać wytwarzającym się sosem. Upieczonego kurczaka schłodzić, usunąć kości, mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Smietanę wymieszać z mąką, przyprawić, polać nią mięso. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Plastry jabłek rozłożyć równomiernie na mięsie zalanym śmietaną, całość posypać tartym serem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C.