Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w karmelu

Składniki:


  • 8 ćwiartek kurczaka(koniecznie z nóżką)
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 łyżeczke vegety
  • 8 łyżeczek masła
  • 8 łyżeczek cukru
  • sól,pieprz
  • tłuszcz

Sposób wykonania:
Blachę posmarować tłuszczem.Ćwiartki kurczaka umyć,dokładnie osuszyć.Posolić ,popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce.Zrobić karmel:cukier zagotować z niewielką ilością wody i trzymać na małym ogniu,stale mieszając,aż nabierze brązowego koloru.Do karmelu dodać szybko vegetę,masło i wyciśnięty czosnek.Kawałki kurczaka ułożyć na blaszce,polać karmelowym sosem.Piec w temperaturze 200-220C około 40 minut,często obracając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *