Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielona fasola z szynką

Składniki:

  • 40 dag młodej fasoli w strączkach
  • 10 dag cienko pokrojonej szynki
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
  • listki świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia:
Strączki fasoli przebrać,oczyścić,umyć,osączyć.Wrzucic na 10 minut na lekko osolony wrzątek,osączyc,obrać z włókien.Plasterki szynki pokroić w niezbyt cienkie plastry.Na patelni rozgrzac oliwę,wrzucić wedlinę,podsmażyćminutę,zestawić z ognia.Dodać osączoną fasolę,wymieszać.Pomidora umyć,przekroić,wyjąc pestki,usunąć stwardniałe części,posiekać.Doprawić solą i pieprzem,posypać potrawę listkami świeżej bazylii.Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *