Kurczak krakowski
Kurczak krakowski4.56 out of 5 based on 374 voters.
Składniki:
- kurczak 1 sztuka
- sok z cytryny 20 ml
- sól
- kasza krakowska 20 dag
- białka jaj 2 sztuki
- jajka 2 sztuki
- bulion 2 szklanki
- masło 10 dag
- sól
- natka pietruszki 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć
go solą i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: kaszę utrzeć z
surowymi białkami podsmażyć na patelni, na stopionym maśle. Dodać gorący
bulion i gotować na sypko. Ostudzić. Masło należy utrzeć z solą oraz
posiekaną natką, wymieszać z przestudzoną kaszą. Farszem należy nadziać
kurczaka, spiąć go wykałaczkami, włożyć do blaszki wysmarowanej
tłuszczem, piec co jakiś czas polewając sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: poniedziałek, 02, listopad 2009 08:16
- albertos
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany