Kurczak a la kuropatwa
Kurczak a la kuropatwa4.79 out of 5 based on 233 voters.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
- 8 ziaren pieprzu
- 5 jagód jałowca
- po łyżeczce soli i majeranku
- 12 długich plastrów wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, odciąć udka, skrzydełka i szyjkę (skrzydełka i szyjkę przeznaczyć na zupę). Korpus i udka wyluzować z kości, podzielić na części. Pieprz i jałowiec rozgnieść, wymieszać z solą i majerankiem. Kawałki kurczaka natrzeć przyprawami, owinąć plasterkami boczku, obwiązać nitką. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem, dusić 20 min. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: piątek, 05, maj 2006 08:00
- Bahus
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany