Składniki:
- 50 dkg polędwicy wołowej
Marynata:
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka pokrojonych drobno winogron
- kilka zgniecionych ziaren jałowca
Składniki: 1 kurczak (ok. 1,4 kg) 8 ziaren pieprzu 5 jagód jałowca po łyżeczce soli i majeranku 12 długich plastrów wędzonego boczku 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, odciąć udka, skrzydełka i szyjkę (skrzydełka i szyjkę przeznaczyć na zupę). Korpus i udka wyluzować z kości, podzielić na części. Pieprz i jałowiec…
Skład: udziec sarni 1/2 łyżki mielonego jałowica 1 łyżka soku z cytryny boczek lub słoninka 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany sól Marynata: 1 szklanka wina białego wytrawnego 8-10 jagód jałowica zioła wg uznania 2-3 ziarna pieprzu szczypta cukru Sposób przyrządzenia: Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, układamy…