Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec sarni pieczony

Skład:

  • udziec sarni
  • 1/2 łyżki mielonego jałowica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • boczek lub słoninka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól

Marynata:

  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 8-10 jagód jałowica
  • zioła wg uznania
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzenia:
Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, układamy w kamiennym garnku i zalewamy gorącą marynatą, stawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Mięso codziennie obracamy, aby się równo zamarynowało. Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy solą, mielonym jałowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy boczkiem/słoniną i układamy w wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy często podlewając przecedzona marynata a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia podlewamy śmietaną.

3 comments for “Udziec sarni pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *