Składniki:
- 50 dkg polędwicy wołowej
Marynata:
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka pokrojonych drobno winogron
- kilka zgniecionych ziaren jałowca
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Składniki marynaty wymieszać, zamarynować mięso, odstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie mieso obsączyć z marynaty, osuszyć. Marynatę zredukować w rondlu do objętości jednej szklanki. Mięso piec na dobrze nagrzanym grillu przez 6 minut na każde 2,5 cm grubości. Mięso powinno być soczyste i lekko krwiste po przekrojeniu. Podawać z sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia