Składniki
- 1 kurczak
- 50 dkg długo ziarnistego ryżu
- olej do smażenia kurczaka
- 1 łyżka suszonego berberysu
- 1 łyżeczka masła
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka tartej cebuli
- szczypta szafranu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Berberys namoczyć w zimnej wodzie. Kurczaka podzielić na porcje, zdjąć z nich skórę. Startą na tarce cebulę wymieszać z solą i pieprzem i ta pastą natrzeć porcje kurczaka. Odstawić na 5 godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić masło, dodać odcedzony berberys, cukier, przesmażyć. Ryż ugotować na sypko, odcedzić. W salaterce rozpuścić szafran w jednej łyżce ciepłej, przegotowanej wodzie, dodać ryż i berberys, dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek oleju, ułożyć porcję kurczaka, upiec w piekarniku kilkakrotnie obracając. Podawać z ryżem berberysowym.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola