Składniki:
- 1 kurczak
- 3 kubki jogurtu naturalnego
- 8 ząbków czosnku
- 2-3 łagodne zielone papryczki
- cytryna
- pęczek natki
- 20 g masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Paprykę oczyścić. pokroić w drobne krążki. Czosnek obrać, posiekać. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodać paprykę, czosnek. Kurczaka umyć, nakłuć dość głęboko udka i białe mięso na piersi. Włożyć do brytfanny, zalać sosem jogurtowym. Pozostawić na noc. Brytfannę podgrzać. Wsypać posiekaną natkę. Pozostawić na chwilę, by przeschła. Kurczaka wyjąć z marynaty, odsączyć. Marynatę przelać do brytfanny z natką, zagotować. Włożyć mięso, dusić 5 min, odwrócić, dusić kolejne 5 min. Mięso przełożyć do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, piec 40-45 min w temperaturze 250 °C. Na 5 min przed końcem pieczenia wlać sos jogurtowy. Kurczaka podawać w naczyniu, w którym był pieczony.