Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony z winogronem

 

Składniki:

  • 1, 5 kg mięsa z królika
  • 1 kiść czerwonych winogron bez pestek
  • 1 mała cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • bulion warzywny
  • olej
  • sól i pieprz
  • szałwia do smaku

Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, mięso przełożyć do rondla. Na pozostałym z obsmażania oleju zeszklić pokrojoną na kostkę cebulę, dodać całe, nie obrane ząbki czosnku, dodać do rondla z mięsem. Mięso podlać winem i bulionem, dusić powoli. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, winogrona pokroić na połówki. Pomidory i winogrona dodać do rondla z mięsem i dodatkami, przyprawić, dusić pod przykryciem 45 minut. Sos zagęścić.Podawać z ziemniakami piure i buraczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *