Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem cytrynowo bazyliowy

Eksperymentarium kuchenne trwa.. Bazylie kupiłam do serka, ale skoro miałam w domu i śmietanę i cytryny no i ta śliczna bazylie ( kupiona w Lidlu, a jest taaaaka piękna..)to Veni mądra głowa pomyślała – po co tracić czas na prace jak można noc spędzić w kuchni? No i spędziła..

dla nawet 8 osób

Składniki:
• garstka liści bazylii
• 220g cukru
• sok z trzech cytryn
• zest z jednej cytryny
• 400 ml śmietany kremówki

Sposób wykonania;
Cukier wsypujesz do miski i dodajesz do niego bazylię. starannie swoimi własnymi recoma robisz owym listka cukrowy peeling 😛 czyli ugniatasz cukier z tymi liścmi, żeby przeszedł on cały ich aromatem, robisz to tak długo aż cukier nie zrobi się zielony i aż nie dopadną Ci ręce. Wsypujesz ten cukier do garnuszka, dodajesz zest, dolewasz sok z cytryny i lekko podgrzewasz aż się cykrzysko nie rozpuści.
W tak zwanym międzyczasie ubijasz śmietanę na dość sztywno… Wtajemniczeni domyślają się następnego kroku, a nie wtajemniczeni czytają dalej bo już im sie ten cukier pali..
Zdejmujesz garnuszek z ognia, przelewasz przez sito całą miksturę i dodajesz lekko schłodzona do śmietany. Teraz czas oczekiwania.. ten jest względny, ale powinno być gotowe jak będzie to sztywne 🙂

Jak chcesz pobawić się we mnie, to serwujesz to wszystko z połówkach od cytryn 🙂 i przystrajasz listkami bazylii 🙂

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Veniuszkę

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *