Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekolada plus czekolada

Tez na imieniny..
Ale w ramach udowodnienia sobie pewnej rzeczy.. Zapewne kiedykolwiek ktokolwiek z was widział sieć kawiarni CoffeeHeaven? Nie będę mówić tu o kawie, ale o deserach. Jak bym nie umiała piec i miałabym doła jak z Łodzi do Krokowa, na 200 procentów zamiast tymi procentami sie nawalić to polazłabym do jednej z takich kawiarni i zamówiła jedno takie mocno, mocno czekoladowe ciasto. Jak dla mnie jest to ciasto które nie jest ciastem tylko idealną kompozycją kakao we wszystkich możliwych wariacjach. Taka czekolada plus czekolada. A że pech ( dla kuchni mojej mamy ) ze piec sie naumiało dziecię postanowiłam to cudo powtórzyć w domu. Pod koniec już go nie jadłam bo depresja minęła w trakcie robienia ( no może trochę, żeby porównać.. )

dla 10tki lub mnie samej zdołowanej

Ciasto:
• 150g czekolady
• 5 jajek
• szklanka cukru
• 3/4 szklanki oleju
• 1/2 szklanki śmietany
• 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

Krem:
• 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
• tabliczka mlecznej czekolady
• (u mnie było 2,5 mlecznej z braku chęci pójścia do sklepu, ale z tymi proporcjami wyjdzie o niebo lepsze)
• 400 ml śmietany kremówki
• plus dwie paczki rurek.. do ozdoby

Do boju, do boju!
Czekolady rozpuszczasz w kąpieli wodnej. Jak ta się powoli będzie topić, w tak zwanym między czasie ostrożnie oddzielasz białka od żółtek, i te drugie ucierasz z cukrem na kogiel mogiel. Dodajesz czekoladę mieszasz. W innej misce dokładnie łączysz olej, śmietanę i mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Białka ubijasz na sztywno. Łączysz kogiel mogiel z resztą, pamiętając ze białka na końcu. Jak dokładnie wszystko wymieszasz, wylewasz tą czekoladową pychotkę na blach i pieczesz w 180 stopniach jakieś 40 minut. Krem, który jest niczym innym jak ganaszem wykonujesz baaaardzo prosto. Roztapiasz czekolady i dodajesz do dobrze ubitej śmietany. Jak ładnie wszystko połączysz ostawiasz do stężenia.
Jak ciach wystygnie przekładasz je kremem (zostawiając go trochę jako "kleju" do rurek)

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Veniuszkę

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *