Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szalony mix grejpfruta i jogurtu

na taką długą blaszkę

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • sok i skórka z jednego różowego grejpfruta
  • ekstrakto wanilkowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Do mąki dodajesz proszek i sól. W cukier starannie wcierasz skórkę z grejpfruta, tak żeby wchłoną w siebie cały aromat. Najfajniej jest to robić paluszkami, delikatnie fundując cukrowi masaż. Jak juz owy cukier będzie wystarczająco zrelaksowany dodajesz go do jajek i ubijasz na takie kogiel-mogiel. Nie przerywając miksowania dodajesz jogurt, olej i jedną łyżkę soku, oraz wanilkę. Jak to sie ubije dodajesz mączny mix i mieszasz do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wylewasz na blaszkę, wcześniej usmarowaną masłem i wysypaną mąką i pieczesz 30-40 minut.

    Z reszty soku i cukru pudru robisz polewę, łącząc obydwa składniki i gotując dłuższą chwilkę…
    Na moim zdjęciu jest dekoracja z bitej śmietany, a to dlatego ze ten grejpfrutowy karmel nieopatrznie spaliłam 😀 😀 😀
    Smacznego 🙂

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Veniuszkę

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *