na taką długą blaszkę
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- sok i skórka z jednego różowego grejpfruta
- ekstrakto wanilkowy
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Do mąki dodajesz proszek i sól. W cukier starannie wcierasz skórkę z grejpfruta, tak żeby wchłoną w siebie cały aromat. Najfajniej jest to robić paluszkami, delikatnie fundując cukrowi masaż. Jak juz owy cukier będzie wystarczająco zrelaksowany dodajesz go do jajek i ubijasz na takie kogiel-mogiel. Nie przerywając miksowania dodajesz jogurt, olej i jedną łyżkę soku, oraz wanilkę. Jak to sie ubije dodajesz mączny mix i mieszasz do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wylewasz na blaszkę, wcześniej usmarowaną masłem i wysypaną mąką i pieczesz 30-40 minut.
Z reszty soku i cukru pudru robisz polewę, łącząc obydwa składniki i gotując dłuższą chwilkę…
Na moim zdjęciu jest dekoracja z bitej śmietany, a to dlatego ze ten grejpfrutowy karmel nieopatrznie spaliłam 😀 😀 😀
Smacznego 🙂Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Veniuszkę