Kotlet cordon blue z kurczaka
Kotlet cordon blue z kurczaka4.56 out of 5 based on 181 voters.
Składniki:
- piersi z kureczka
- ser żółty w plastrach
- ogórek kiszony
- szynka gotowana w plastrach
- kukurydza konserwowa
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- mąka
- jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- po 2 ziemniaki na osobę
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- kminek
- ½ cebuli
Sposób przyrządzenia
Kotlet:
Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie części. Każdy kotlet rozbijamy młotkiem do mięsa. Przyprawiamy. Następnie na każdy kładziemy plaster szynki, żółtego sera i ogórka, posypujemy posiekaną natką, zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Panierujemy kolejno w mące rozkłóconym jajku wreszcie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor.
Ziemniaki piure:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkami. Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste.
Kukurydza:
Kukurydzę odsączamy z zalewy, podgrzewamy na maśle, podlewamy kilkoma łyżkami wody, słodzimy i solimy do smaku, zagęszczamy mąką.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 06, kwiecień 2006 00:00
- mariola
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany