Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa zupa owocowa

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 30 dkg mieszanki jagód
  • 12 dkg cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki gęstej śmietany

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłko i gruszkę obrać, pokroić w plastry, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców zalać 3 szklankami wody, gotować 15 minut, wywar odcedzić do rondla.  Wywar doprowadzić ponownie do wrzenia, dodać cukier, pokrojone na kawałki plastry jabłka i gruszki, jagody i gotować kolejne 5 minut. Mąkę ziemniaczaną  rozprowadzić  zimną wodą, dodać do zupy,  mieszając poczekać, aż zacznie wrzeć.  Podawać na zimno lub gorąco udekorowane plastrami pomarańczy i śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *