Składniki:
- 1 kg żurawin
- 2 gruszki
- 2 łyżki usmażonej skórki pomarańczowej
- ½ kg cukru
- ½ szkl wody
Składniki:
Składniki: 1 kg dyni 20 dag cukru 1 szkl octu winnego 2 pomarańczowe pomidory 2 gruszki 2 cytryny mała papryczka chili szczypta pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka posiekanego imbiru Sposób wykonania: Umytą dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki. Cytryny sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, również usuwając pestki. Gruszki i pomidory obrać i…
Składniki: 1 kg żurawin 2 gruszki 2 łyżki usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej ½ kg cukru ½ szkl wody Sposób wykonania: Do rondelka wlać ½ szkl wody i wsypać 2 szklanki cukru. Gotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Włożyć do niego oczyszczone żurawiny. Następnie obrać gruszki, które pokroić na mniejsze kawałki i również dodać…
Składniki: 4 gruszki chińskie 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki miękkiego masła serek waniliowy Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Każdą połówkę posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Połówki złożyć i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury…
Składniki: 4 dojrzałe gruszki chińskie ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki dokładnie umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne. Pozostałe składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż…