Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia z gruszką i pomidorem

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 20 dag cukru
  • 1 szkl octu winnego
  • 2 pomarańczowe pomidory
  • 2 gruszki
  • 2 cytryny
  • mała papryczka chili
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru

Sposób wykonania:
Umytą dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę usuwając pestki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, również usuwając pestki.
Gruszki i pomidory obrać i pokroić na cząstki, usuwając z gruszek gniazda nasienne.
Natomiast obrany imbir drobno posiekać.
Następnie do rondla wlać ocet winny, dodać cukier i zagotować.
Wówczas włożyć dynię, cytrynę, pomidory oraz gruszki.
Gdyby płyn nie przykrywał warzyw, dolać jeszcze szklankę wody.
Trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Pod koniec gotowania dodając jeszcze papryczkę chili, pieprz, imbir oraz szczyptę soli i pieprzu.
Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić  i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *