Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia w octowej marynacie

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½ l wody
  • 30 dag cukru
  • ½ szkl octu 10%
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:
Umytą dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki.
Następnie do rondla wlać wodę, wsypać cukier i dodać ocet, cynamon, goździki oraz pieprz.
Całość gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop.
Wówczas włożyć kawałki dyni i gotować około 15 minut.
Po tym czasie przełożyć dynie do wyparzonych słoików a syrop przecedzić i zagotować.
Gorącym zalać dynię, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *