Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki drożdżowe Adama

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • marmolada

Sposób wykonania:
Pokruszone drożdże dodać do mleka razem z cukrem, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
W między czasie przesiać mąkę przez sito po czym dodać roztopione masło oraz drożdżowy rozczyn.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
Rozwałkować go na grubość 0,5 cm.
Wykroić  z niego trójkąty na których rozłożyć po łyżeczce marmolady.
Uformować rogaliki, które posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *