Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ szkl mleka
- powidła
Sposób wykonania:
Do przesianej przez sito mąki dodać masło, razem posiekać i wbić jajko.
Następnie do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
Dokładnie wymieszać i przelać do mąki.
Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, z którego uformować kulę i wstawić do garnka z zimną wodą.
Gdy wypłynie na wierzch wyjąć z wody, podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Podzielić każdy płat na 8 części na których rozłożyć powidła i uformować rogaliki.
Odstawić do wyrośnięcia po czym posmarować je roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.