Składniki:
- ½ kg polędwicy wołowej
- zielony pieprz w ziarenkach
- sól
- ¼ szkl czerwonego półwytrawnego wina
- op sosu do mięs w proszku
Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umytą dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do rondla wlać wodę, wsypać cukier i dodać ocet, cynamon, goździki oraz pieprz. Całość gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i…
Składniki: 1 kg truskawek ½ szkl cukru ½ szkl amaretto 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Do rondelka wlać amaretto. Dodać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści a sos zgęstnieje. Wówczas zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i…
Składniki: ½ szkl cukru ½ szkl amaretto 2 łyżki soku z cytrony ½ łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Do rondelka wsypać cukier i dodać amaretto. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać sok z cytryny oraz zielony pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 1 szklanka skondensowanego mleka / niesłodzone/ 4 ząbki czosnku 3 żółtka 2 łyżeczki zielonego konserwowego pieprzu ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki konserwowych cebulek ½ szklanki małych papryczek Sposób przyrządzenia; Do garnka wlać mleko, zagotować, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać utarte z miodem żółtka, delikatnie wymieszać, dodać…