Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia w marynacie z brandy

 

Składniki:

 

  • 1 kg dyni
  • 3 cytryny
  • 1 szkl cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szkl brandy

Sposób wykonania:
Obraną ze skóry dynię pokroić na cząstki, usuwając pestki.
Przełożyć do rondla i zalać nie wielką ilością wody, gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać skórkę startą z jednej cytryny jedną cytrynę pokrojoną na plasterki oraz sok wyciśnięty z ostatniej cytryny.
Wymieszać i dodać sól oraz cukier do smaku.
Gotować nadal na małym ogniu mieszając, aż dynia się rozgotuje.
Na koniec dodać brandy i przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *