Składniki:
- 60 dkg mięsa mielonego mieszanego
- 4 jaja
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 8 łyżek oleju
- 1 kg porów
- 80 dkg pomidorów w zalewie
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 rosołu warzywnego
- oregano, bazylia, tymianek
- natka pietruszki
- 2 marchewki
Sposób przyrządzenia:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska