Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki w sosie pomidorowym*

Składniki:

  • 60 dkg mięsa mielonego mieszanego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 8 łyżek oleju
  • 1 kg porów
  • 80 dkg pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 rosołu warzywnego
  • oregano, bazylia, tymianek
  • natka pietruszki
  • 2 marchewki

Sposób przyrządzenia:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *