Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Krem:
przepis kremu karpatkowego
Sposób przyrządzenia:
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Kruche serduszka*”