Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza gryczana zapiekana z grzybami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 szklanka gestej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Kaszę gryczaną wypłukać, ugotować na sypko.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, wyciąć trzony, kapelusze pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać grzyby, smażyć powoli aż powstający sos odparuje.  Jajka ubić, wymieszać ze śmietaną (1/4 szklanki) i przyprawami, dodać grzyby i kaszę. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać bułka, przełożyć do niej przygotowaną masę, lekko ugnieść, polać śmietaną. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 15 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *