Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej 2 łyżki smalcu cebula 15 dag twarogu jajko sól pieprz bułka tarta tłuszcz Sposób wykonania: Kasze ugotować według opisu na pakowaniu. W między czasie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu. Następnie kołowe kaszy zemleć razem z twarogiem, wówczas dodać pozostałą kasze, cebulę oraz wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…
Tag: z gryczanej
Kasze i Kuskus
Kotlety z kaszy gryczanej i sera
by Agnieszka Kłoda • • 0 Comments
Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 2 jajka 30 dag białego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej Sposób wykonania: Kasze ugotować według opisu na opakowaniu po czym razem z twarogiem zemleć w maszynce. Do powstałej masy wbić jajka i dodać posiekaną zieleninę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana zapiekana z bakaliami
by Wiktoria Syta • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kaszy gryczanej 5 dkg posiekanych migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich 10 dkg masła 25 dkg białego tłustego sera Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować na sypko. Bakalie zalać wrzątkiem na kilka minut i osączyć. Migdały obrać ze skórki. Biały ser rozkruszyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do żaroodpornego naczynia przełożyć przygotowaną…
Kasze i Kuskus
Gołąbki z kaszą i grzybami
by Piotr Siciński • • 0 Comments
Składniki: 1 główka białej kapusty ½ kg mielonego mięsa garść suszonych grzybów woreczek kaszy gryczanej 1 jajko 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę lekko obgotować we wrzątku po czym oddzielić pojedyncze liście. Następnie ugotować grzyby, odcedzić i pokroić. W między czasie ugotować również kasze a posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju.…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana zapiekana z grzybami
by Oliwia Groszek • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 szklanka gestej śmietany 3 łyżki masła 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną wypłukać, ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, wyciąć trzony, kapelusze pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się…