Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.
Tag: z gryczanej
Kasze i Kuskus
Siemieniucha
by Beata P • • 0 Comments
Składniki; 2 szkl. kaszy gryczanej 3 szkl. wody 100 g świeżych grzybów 2 jajka 2 cebule łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania; Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie grzyby pokroić, cebule i jajka posiekać po czym wrzucić wszystko na patelnie z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Następnie kasze odcedzić i dodać do pozostałych składników.…
Kasze i Kuskus
Kasza gryczana z cebulą i słoniną
by Bartek J • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 3 szkl. wody 1 cebula 150 g słoniny sól Sposób wykonania: Słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni. Następnie cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na słoninie. W między czasie kasze zalać osoloną wodą i ugotować. Miękką kasze wymieszać ze słoniną i cebulą.