Kasza gryczana po staropolsku z miodem*
Kasza gryczana po staropolsku z miodem*4.23 out of 5 based on 60 voters.
Składniki:
- kasza gryczana 200g
- cebula - 1 duża
- wołowina - 150g
- miód pitny - pół szklanki
- cukier, pieprz, sól
Kaszę wsypujemy do garnka, solimy i zalewamy wodą tak by było jej ok pół centymetra nad kaszą. Gotujemy pod przykryciem, w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy woda wyparuje zakręcamy gaz a kasza "dochodzi pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i również podsmażamy. Następnie do kaszy wrzucamy mięsko, cebulę wlewamy pół szklanki miodu pitnego, słodzimy (ok 3 łyżeczek), dodajemy pieprz i gotujemy na wolnym ogniu. Kasza powinna mieć słodkawy smak, jeśli jest sucha można dodać oleju.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: aghar
- Szczegóły
- Kategoria: Kasze i Kuskus
- Opublikowano: piątek, 16, grudzień 2005 00:00
- aghar