Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z kminkiem

Składniki:

  • 1 karp około 1 ½  kg
  • 5 dkg słoniny
  • 7 dkg masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • ½ szklanki rosołu rybnego
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć odfiletować. Połówki karpia naciąć w kilku miejscach i nacięte miejsca posypać  zmielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące. W rondlu stopić pokrojoną słoninę, dodać masło, włożyć przepołowione filety i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut, podlewając rosołem ugotowanym z głowy i płetw karpia. Upieczone kawałki karpia posypać posiekaną natką pietruszki i przybrać plastrami cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *