Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 cebule
- ½ bułki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk zielonej papryki
- ½ kg pomidorów
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Filety umyć ,osączyć i razem z bułką zemleć na maszynce. Przełożyć do miski, dodać jajka, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki. Drugą cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać oczyszczoną z nasion paprykę pokrojoną w paseczki. Pomidory pokroić w kostkę dodać do reszty składników. Całość oprószyć solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i ułożyć rybne kuleczki. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 45 minut. Podawać frytkami i ulubioną surówką.