Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z kawałkiem masła

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek drobno utartej bułki
  • cytryna
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • sól, biały pieprz

    Sposób wykonania:
    Rybę pokroić na dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
    Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
    Po tym czasie dzwonka oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych jajkach a potem w bułce tarte.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
    Przed podaniem na każdym dzwonku położyć kawałek masła i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *