Karp w pomarańczach Iwony
Karp w pomarańczach Iwony4.80 out of 5 based on 20 voters.
Składniki:
- 1 sprawiony karp/ około 1 kg/
- 20 dkg pieczarek
- 3 pomarańcze
- 4 dkg masła
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- garść świeżych listków mięty
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Sprawioną rybę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu , obłożyć dookoła plastrami pomarańczy, posypać tartą bułką, przykryć pieczarkami, podlać winem i posypać wiórkami masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Potrawę podawać gorącą przybraną świeżymi listkami mięty. Doskonale smakuje z ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: poniedziałek, 05, wrzesień 2011 13:01
- Iwona podgórna
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla