Składniki:
- 1 świeża dorodna dorada
- pęczek estragonu
- 1 cytryna
- ¼ kostki masła
- świeżo zmielony pieprz
- ząbek czosnku
- 1 kg grubej soli
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, wypatroszyć, nie skrobać, zostawić łeb/ bez skrzeli i oczu/, oraz ogon i płetwy. Włożyć do wnętrza pęczek estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch lub dokładnie spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150 stopni C na około 30 minut. Grubym nożem i młoteczkiem rozbić sól. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.