Składniki:
- 1 sprawiony karp/ około 1 kg/
- 20 dkg pieczarek
- 3 pomarańcze
- 4 dkg masła
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- garść świeżych listków mięty
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Sprawioną rybę ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu , obłożyć dookoła plastrami pomarańczy, posypać tartą bułką, przykryć pieczarkami, podlać winem i posypać wiórkami masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Potrawę podawać gorącą przybraną świeżymi listkami mięty. Doskonale smakuje z ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej.