Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w pomarańczach Iwony

Składniki:

  • 1 sprawiony karp/ około 1 kg/
  • 20 dkg pieczarek
  • 3 pomarańcze
  • 4 dkg masła
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • garść świeżych listków mięty


    Sposób przyrządzenia:

    Pomarańcze sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Sprawioną rybę ułożyć  w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu , obłożyć  dookoła plastrami pomarańczy, posypać tartą bułką, przykryć  pieczarkami, podlać winem i posypać wiórkami masła. Piec w średnio  nagrzanym piekarniku około 40 minut. Potrawę podawać gorącą przybraną świeżymi listkami mięty. Doskonale smakuje z ziemniakami pieczonymi w folii aluminiowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *