Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp po żydowsku jako potrawa Wigilijna

Składniki:

  • 1 karp około 2 kg
  • 1 paczuszka rodzynek/ sułtanki/
  • 1/8 litra jasnego piwa
  • 1 duża cebula
  • 7dkg masła
  • 6 szt goździków
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w dzwonki o szerokości około 2-3 cm, oprószyć pieprzem, solą, posypać potłuczonymi Gożdzikami, skropić sokiem cytryny. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę na złocisty kolor. Wlać piwo, włożyć rybę i razem dusić, około 30 minut. Gdy ryba jest gotowa wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową. Sosem oblać rybę na półmisku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *