Karczochy z śmietanowym nadzieniem
Karczochy z śmietanowym nadzieniem 4.61 out of 5 based on 414 voters.
Składniki:
- 4 karczochy
- 12 dag sera rokpol
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 4 listki sałaty
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Z karczochów odciąć zdrewniałe czubki oraz usunąć pierwsze liście po czym zalać karczochy osoloną wodą i gotować ok. 1 godz. do miękkości.
W między czasie śmietanę utrzeć razem z serkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tabasco.
Następnie karczochy odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między liście ostygnięty karczochów wcisnąć śmietanowe nadzienie.
Przed podaniem ułożyć karczochy na liściach sałaty i udekorować kawałkami pomidorów.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Anna Cichoń
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: poniedziałek, 16, luty 2009 08:37
- Anna Cichoń
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak