Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w suszonych owocach i migdałach

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • ½ szkl. suszonych owoców
  • ½ szkl. migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 2 szkl. soku grejpfrutowego
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kaczkę podzielić na porcję, które ułożyć na półmisku i posypać pieprzem, solą oraz siołami.
    Wstawić do lodówki na cała noc.
    Następnego dnia kaczkę opłukać z przypraw i nakłuć ze wszystkich stron nożem i obrumienić na rozgrzanej oliwie.
    W między czasie suszone owoce oraz migdały posiekać.
    Do przyrumienionej kaczki wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż połowa wina wyparuje, wówczas dodać pozostałe składniki i wstawić brytfannę pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na 4 do 5 godzin.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Natalia Szczurek

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *