Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka glazurowana miodem

 

Składniki:

 

  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki klarowanego miodu
  • 1 łyżeczka octu czosnkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 duże filety z piersi z kaczki
  • szczypiorek
  • plasterki ogórki
  • liście selera

Sposób wykonania:
Sos sojowy wymieszać z octem czosnkowym, miodem, posiekanym czosnek oraz badian.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Do powstałej marynaty włożyć piersi z kaczki i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć kaczkę z marynaty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut.
W trakcie pieczenia smarując pozostałą marynatą.
Po tym czasie przełożyć kaczkę na grill i grillować około 4 minuty.
Na koniec pokroić kaczkę na plasterki i udekorować plasterkami ogórka, selerem i szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *