Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka pieczone w musie avocado

Składniki:
4 jabłka
1/8 l białego wina
2 łyżki rodzynków
2 łyżki tłuczonych migdałów
2 lyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki masła
20 dag świeżego sera
1 avocado
40 ml likieru pomarańczowego
cukier waniliowy
4 łyzki cukru
Wykonanie:
Jabłka umyć, wytrzeć i usunąć gniazda nasienne. Białe wino wlać do żaroodpornego naczynia i ułożyć jabłka. Rodzynki umyć , osuszyć, wymieszać z migdałami i skórką pomarańczową, wsypać do wydrążonych jabłek. Pasemka masła ułożyć na jabłkach i całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 225 stopni przez 30-40 min. Na mus z avocado ubijać biały ser mikserem tak długo aż stanie się puszysty. Avocado obrać ze skórki, przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, a miąższ dodać do białego sera, cały czas ubijając mikserem. Mus z avocado doprawić likierem pomarańczowym, cukrem waniliowym i cukrem. Podawać z ciepłymi pieczonymi jabłkami.
Przepis nadesłła na II Edycję konkursu Renata dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *