Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński I

Składniki:

  • 200-250g wołowiny na zupę
  • 3-4 buraki
  • pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, por, kawałek kapusty
  • 3-4 ziemniaki
  • mały (360g z płynem) słoiczek fasoli ” jaśka”( duża)
  • śmietana
  • sol, pieprz, kwasek cytrynowy , cukier, majeranek

Sposób przyrządzenia:
Wołowinę gotujemy w ok.1,5 l wody, aż trochę zmięknie. Obrane i umyte buraki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wywaru. Gotujemy razem z mięsem. Po 15-20 minutach wrzucamy jarzyny w całości. Wszystko razem gotujemy aż wywar nabierze ciemnoczerwonego koloru.
Wyciągamy buraki i jarzyny .
Marchewki, seler, pietruszkę kroimy w kostkę lub w talarki, 1-1,5 buraka kroimy w słupki i wrzucamy z powrotem do garnka. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko jeszcze gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy całą zawartość słoiczka z fasolą(płyn zagęści nam zupę i doda smaku). Uzupełniamy odparowaną podczas gotowania wodę.
Zupę doprawiamy solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i majerankiem. Gdy ktoś nie lubi, może być bez majeranku.
Zupę podajemy z kawałkiem wołowiny, która nam się zabarwiła i przeszła przyprawami. Dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *