Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z królika

 

Składniki:

  • mięso z całego jednego królika
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • marchewka, por, pietruszka
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 2 kromki suchego razowego chleba
  • łyżka mąki
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 
  • litr bulionu
  • 7 łyżek oleju
  • sól, pieprz do smaku

     

    Zalewa:

  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren, jałowca, ziela angielskiego, liść laurowy
  • marchewka
  • po 3 łyżeczki soli i cukru

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Robimy zalewę: cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w plastry . Składniki zalewy, wraz z przyprawami, zagotowujemy z 3 szklankami wody. Studzimy. Zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na dobę, raz po raz mieszając. Grzyby moczymy całą dobę, odcedzamy /wodę z grzybów zostawiamy/, kroimy w paski. Boczek kroimy w kosteczkę. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w plasterki. Mięso osączamy  z marynaty  i podsmażamy na oleju, dodajemy boczek i cebulkę. Podsmażamy około 5 minut i przekładamy do dużego rondelka, dodajemy grzyby, przyprawy i warzywa. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dusimy do miękkości ,dodajemy starty na tarce suchy razowy chleb i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Dobrze smakuje z kładzionymi kluskami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *