Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby z patelni z sosem śliwkowym

Składniki:

    • 1 kg grzybów leśnych
    • 2 cebule
    • 2 łyżki oliwy
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 1 szklanka powideł śliwkowych
    • 3 żółtka jaj
    • ½ szklanki białego wina
    • sól, papryka mielona


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, podzielić na połówki lub w przypadku grzybów większych na 4 części. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać grzyby i mieszając dusić razem kilka minut. Całość podlać wodą (2 szklanki), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić około 1 godziny. Przygotować sos śliwkowy. W rondlu rozgrzać wino, dodać powidła, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przyprawić i zagęścić dodając żółtka, dokładnie wymieszać.  Grzyby podawać na gorąco podając jednocześnie przygotowany sos.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *