Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby w winnym sosie

Składniki:

    • 30 dkg twardych grzybów leśnych lub pieczarek
    • 1 cebula
    • ½ szklanki białego wina
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, pokroić wraz z trzonami w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu podgrzać masło, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut nie rumieniąc, dodać grzyby, podgrzewać mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i po kilku minutach podlać winem, dodać sok wyciśnięty z cytryny i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Uzupełnić odparowany sos gorącą wodą, przyprawić. Mąkę rozpuścić w ½ szklanki wody, dodać do rondla, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami piure i zielonym groszkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *