Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gryczano-ziemniaczane placki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag wędzonej słoniny
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania: 
    Obrane ziemianki zetrzeć na tarce po czym dodać do nich jajka, sparzoną wrzątkiem kaszę oraz posiekaną cebulę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z płótna robimy małe woreczki, które napełnić mięsną masą i zawiązać końce sznurkiem.
    Włożyć do solonej wody i trzymać na ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie je odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie a następnie pokroić na plasterki.
    Na sam koniec usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu z wytopionej słoniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *