Gotowane ziemniaki w sosie grzybowym
Gotowane ziemniaki w sosie grzybowym 4.56 out of 5 based on 472 voters.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g suszonych grzybów
- pęczek zieleniny
- 2 cebule
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól
- łyżka posiekanej natki pietruszki
-
Grzyby zalać wodą, dodać cebule, pęczek zieleniny oraz sól i ugotować.
Miękkie grzyby odcedzić i pokroić.
Następnie drugą cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion w którym gotowały się grzyby i doprowadzić do zagotowania.
W między czasie ugotować ziemniaki w mundurkach po czym je obrać, pokroić w plasterki i dodać do sosu.
Ponownie zagotować i dodać natkę pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: czwartek, 22, październik 2009 08:11
- Tadeusz Bruzda
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak