Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka pieczona w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 ½ kg golonki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Golonkę oczyścić po czym nożem naciąć skórkę w kratkę.
Następnie natrzeć ją solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym i mielonym zielem angielskim.
Tak przyprawioną golonkę wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przełożyć golonkę do brytfanny wysmarowanej olejem.
Wierzch przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 2 godzin.
Po tym czasie wyjąc golonkę z piekarnika, usunąć kości a mięso ponownie włożyć do brytfanny.
Dodać do niego posiekaną kapustę i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *